Zemiakové pagáče

27.11.2013 11:35

Cesto sa pripravuje v pekárničke. Do cesta použijem len žĺtky

 (bielky odložím do mrazničky na laskonky).

Zemiakové pagáče

Suroviny

 

 

350 ml mlieko
2 ks žĺtok vaječný
100 ml olej
300 g múka hladká
200
g múka polohrubá
1 KL soľ
1 KL cukor
5 g droždie sušené
Ostatné:


120 g maslo
200 g zemiaky varené šupkách
1 ks vajce

soľ

V pekárničke pripravíme cesto, 

nenecháme ho v nej vykysnúť, vyberieme ho a na pomúčenej doske rozvaľkáme na 1 cm.
Ja som do cesta dala na chuť aj kávovú lyžicu chlebového korenia, 

ale to nemusíte, stačí vám drvená rasca, alebo aj nič
Nastrúhame naň na hrubo studené maslo a vychladnuté 

očistené zemiaky, uvarené v šupkách. Nezabudneme 

strúhané zemiaky poriadne osoliť. Cesto preložíme 

na polovicu, zakryjeme čistou utierkou a 

necháme 20 minút nakysnúť. 

Potom ho preložíme znovu na polovicu a necháme 

ďalších 20 minút kysnúť.



Viac tu: https://receptyzdenka0.webnode.sk/news/zemiakove-pagace/
Vytvorte si vlastné stránky zadarmo: https://www.webnode.sk

Teraz cesto znovu ešte raz preložíme a rozvaľkáme znovu na 1 cm. 
Nožíkom urobíme po vrchu mriežku. Nekrájame, 
ale len jemne pobúchame. Kolieskom povykrajujeme pagáče, 
poukladáme ich na plech a necháme ešte chvíľku podkysnúť. 
Potom ich potrieme jemne osoleným vajíčkom. 
Môžeme posypať rascou, hrubozrnnou soľou, sezamom, 
makom, strúhaným syrom... kto ako má rád. 
Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme, 
pokým nezozlátnu. Skontrolujte, či sú aj odspodu upečené
 (podvihnite jeden nožíkom).

Pagáče sú fantastické, hodia sa k vínu, pivu, 

ale aj k citrónovému čaju...

prevzali sme odporúčame  ďakujeme