Zemiakové pagáče
Cesto sa pripravuje v pekárničke. Do cesta použijem len žĺtky
(bielky odložím do mrazničky na laskonky).
Suroviny
350 ml mlieko
2 ks žĺtok vaječný
100 ml olej
300 g múka hladká
200
g múka polohrubá
1 KL soľ
1 KL cukor
5 g droždie sušené
Ostatné:
120 g maslo
200 g zemiaky varené šupkách
1 ks vajce
soľ
V pekárničke pripravíme cesto,
nenecháme ho v nej vykysnúť, vyberieme ho a na pomúčenej doske rozvaľkáme na 1 cm.
Ja som do cesta dala na chuť aj kávovú lyžicu chlebového korenia,
ale to nemusíte, stačí vám drvená rasca, alebo aj nič
Nastrúhame naň na hrubo studené maslo a vychladnuté
očistené zemiaky, uvarené v šupkách. Nezabudneme
strúhané zemiaky poriadne osoliť. Cesto preložíme
na polovicu, zakryjeme čistou utierkou a
necháme 20 minút nakysnúť.
Potom ho preložíme znovu na polovicu a necháme
ďalších 20 minút kysnúť.
Viac tu: https://receptyzdenka0.webnode.sk/news/zemiakove-pagace/
Vytvorte si vlastné stránky zadarmo: https://www.webnode.sk
Pagáče sú fantastické, hodia sa k vínu, pivu,
ale aj k citrónovému čaju...