Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch (fotorecept)

26.01.2014 07:50

 

Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch (fotorecept)
Foto: eviana
evianaEviana, 40 ročná žena, recept pridala: 24. septembra 2013 16:44Ďalšie jej recepty

...možno trochu viac práce pri ich príprave, ale konečný výsledok za to stojí... šťavnaté, krehké rezne s chuťou a vôňou dubákov... veľká lahôdka :)

Suroviny

8-10
porcií
15
minút
príprava
75
minút
na 200 °C

Postup prípravy receptu

Mäsko si umyjeme, osušíme, nakrájame, odblaníme, vyklepeme... Napriek tomu, že som robila aj hovädzie spolu s kuracími - v podstate každé má spôsob i čas prípravy za iných okolností iné, ale týmto spôsobom sa netreba báť, že bude kuracie vysušené, či hovädzie neprežúvateľné - oba druhy mäska sú mäkkučké a šťavnaté... 
Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch (fotorecept) - obrázok 1

...pripravíme si dôležité ochucovadlá a dovoniavadlá :) Cibulu nakrájame na mesiačiky, cesnak na hrubšie plátky, pripravíme si farebné korenie, soľ a rozmarín
Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch (fotorecept) - obrázok 2

...mäsko obkladáme spôsobom uvedeným na fotografii... jednoducho z každého trošku rozložíme po celej ploche mäsa, jemne osolíme - tu vzorový kus kuracieho :)
Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch (fotorecept) - obrázok 3

...vzorový kus hovädzieho (ja som použila sviečkovú - robili sme tatarák a kúpiť sa dalo len celé kilo a aj keď tatarák milujeme, z kila by sme ho nezvládli zjesť) - ideálne na rezne je stehno - orech, či šál. 
Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch (fotorecept) - obrázok 4

...naukladala som mäsko vedľa seba na tanier, pekne "plece pri pleci" 
Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch (fotorecept) - obrázok 5

...poriadne zabalíme do potravinovej fólie a minimálne na 12, ideálne na 24 hodín dáme do chladničky - aby mäsko krásne natiahlo všetky chute a vône ovoniavadiel a dochucovadiel :)
Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch (fotorecept) - obrázok 6

...na maslom alebo bravčovou masťou vymastený plech naukladáme na plátky (resp. geometrické útvary dľa vlastného výberu) nakrájané dubáky (prípadne iný druh dostupných jedlých húb)
Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch (fotorecept) - obrázok 7

Do jednej misy si pripravíme suché suroviny - strúhanku, múku, papriku a čierne mleté korenie
Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch (fotorecept) - obrázok 8

Do druhej misy si pripravíme "mokré suroviny" - smotanu a vajíčka
Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch (fotorecept) - obrázok 9

...mäsko najprv obalíme v suchej zmesi
Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch (fotorecept) - obrázok 10

...potom vykúpeme vo vajíčkovej zmesi
Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch (fotorecept) - obrázok 11

...sprudka krátko - cca 30 sekúnd z každej strany - osmažíme na bravčovej masti (alebo oleji), aby sa vytvorila kôrka
Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch (fotorecept) - obrázok 12

...naukladáme na nakrájané dubáky - vpravo kuracie, vľavo hovädzie 
Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch (fotorecept) - obrázok 13

...zalejeme slepačím (resp. kuracím či zeleninovým) vývarom (nie bujónom)
Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch (fotorecept) - obrázok 14

...dôkaz, že to bol vývar - kuk do hrnca :)
Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch (fotorecept) - obrázok 15

...na mäso naukladáme plátky masla, zakryjeme alobalom a môžeme dať piecť - cca hodinu zakryté a potom odokryté ešte cca 15 minút... Ak sa Vám zdá málo šťavy, pokojne podlejte vodou... tá šťava je spolu s mäskom výborná, treba aby jej tam bolo dosť.
Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch (fotorecept) - obrázok 16

...u nás bola ako príloha ryža, ale výborné sú aj opekané zemiaky, či zemiakové pyré. Naozaj skvelá papanica... len keby pre nás z roviny nebol taký problém zohnať hríbiky :) Prajem dobrú chuť :)
Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch (fotorecept) - obrázok 17