Torta Harlekýn

26.11.2013 17:17

 

 
Torta Harlekýn

 

SUROVINY:

  • 140 g krupicový cukor
  • 140 g polohrubá múka
  • 20 g kakao
  • 4 PL olej
  • 5 ks vajce
  • tuk na vymastenie
  • hrubá múka
 

PARÍŽSKA PLNKA:

 
  • 250 ml smotana na šľahanie
  • 20 g krupicový cukor
  • 20 g kakao
 
 
 

Postup receptu:

  • 1.
    Plnku si pripravíme deň vopred. Prevaríme smotanu spolu s cukrom, preosiatym kakaom a dáme na noc do chladničky. Na druhý deň vyšľaháme tuhú parížsku šľahačku.
     
  • 2.
    V horúcom vodnom kúpeli budeme šľahať vajcia s cukrom približne 5 minút, až kým sa nezohrejú. Následne ich vyberieme z vodného kúpeľa a vyšľaháme dohusta. Pomocou varešky primiešame preosiatu múku, kakao a na záver aj olej.
     
  • 3.
    Vymastíme tukom tortovú formu (priemer 26 cm) a vysypeme ju múkou. Nalejeme do nej cesto, dáme do rozohriatej rúry a budeme piecť trištvrte hodinu pri teplote 160°C. Keď je korpus upečený necháme ho chladnúť vo forme približne 15 minút, potom ho preklopíme na pomúčenú utierku prípadne papier a formu odstránime.
     
  • 4.
    Hotový korpus prekrojíme na 2 časti. Spodnú časť potrieme 2/3 šľahačky a zakryjeme druhým plátom.
     
  • 5.
    Celú tortu potrieme zvyškom parížskej šľahačky a dobre vyrovnáme. Môžeme zvyškom šľahačky aj dozdobiť tortu pomocou cukrárskeho vrecka. Tortu vložíme na hodinu do chladničky stuhnúť.