Domáci celozrnný chlebík

16.02.2014 09:54

Domáci celozrnný chlebík

 
Ak sa vám stane, že nemáte doma pečivo, tento chlebík je výborné riešenie. Ak nemáte doma rôzne druhy múky, postačí aj kilo hladkej, prípadne si kilo namiešajte z takej, čo doma nájdete.

Suroviny na 6 porcií:

  • 500 g celozrnná múka
  • 500 g grahamová múka
  • 8 dl vlažná voda
  • 1 štipka cukru
  • 2 ks vajce
  • 1 ks droždie čerstvé, alebo sušené
  • 1/2 dl oleja
  • 1 hrsť slnešnicové semianka, ľanové semienka, tekvicové semienka, rasca
 
Prepočítať na porcie
 
 

Postup receptu:

  • 1.
    Z vody, cukru a droždia si necháme vykvasiť kvások. Do misky si dáme múku, vajcia, olej, semiačka a kvások a všetko zapracujeme na vláčne cesto, ktoré necháme aspoň hodinu kysnúť.
     
  • 2.
    Potom dáme cesto do vymastenej a pomúčenej formy, ja som použila formu na srnčí chrbát. Dáme piecť na 180°C 15 minút, potom rúru znížime na 160°C a pečieme ešte 45 minút. Počas pečenia chlieb každých 10-15 minút potierame slanou vodou.
  •